Kafa poskupjela deset odsto

Bez autora
Oct 03 2011

Kafa je proteklih dana u Republici Srpskoj poskupjela kod pojedinih proizvođača i distributera za oko deset odsto, pa je sada za kilogram kafe potrebno izdvojiti od 14 do 16 maraka. U firmi "Ming-coffee" iz Bijeljine, koja je član Grupacije prerađivača i prodavaca kafe u BiH, rekli su da su se odlučili na poskupljenje zbog rasta cijene kafe na svjetskoj berzi. Vrijednost kafe u svijetu ponovo je poslije naglog rasta počela da opada. U idućem periodu nećemo korigovati cijenu, ali pretpostavljamo da će cijena kafe u Srpskoj varirati sve do kraja godine. Preduzeće "Ming-coffee" cijene kafe diglo je za između 0,5 i jedne marke. Ima proizvođača i distributera koji još nisu korigovali cijene kafe jer raspolažu zalihama koje su nabavili po nižoj cijeni. Kilogram kafe u Srbiji košta od 12 do 13 maraka, a u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka. U Hrvatskoj se najavljuje poskupljenje i do 15 odsto, dok su u Srbiji mali proizvođači već povećali cijene za deset do 15 odsto, dok se velike kompanije "drže" na starim cijenama.

Kafa poskupjela deset odstoKafa je proteklih dana u Republici Srpskoj poskupjela kod pojedinih proizvođača i distributera za oko deset odsto, pa je sada za kilogram kafe potrebno izdvojiti od 14 do 16 maraka.

U firmi "Ming-coffee" iz Bijeljine, koja je član Grupacije prerađivača i prodavaca kafe u BiH, rekli su da su se odlučili na poskupljenje zbog rasta cijene kafe na svjetskoj berzi.

- Vrijednost kafe u svijetu ponovo je poslije naglog rasta počela da opada. U idućem periodu nećemo korigovati cijenu, ali pretpostavljamo da će cijena kafe u Srpskoj varirati sve do kraja godine - rekao je rukovodilac u firmi "Ming-coffee" Borivoje Stefanović i dodao da je preduzeće cijene kafe diglo za između 0,5 i jedne marke.

Stefanović je dodao da ima proizvođača i distributera koji još nisu korigovali cijene kafe jer raspolažu zalihama koje su nabavili po nižoj cijeni.

Region

Kilogram kafe u Srbiji košta od 12 do 13 maraka, a u Hrvatskoj od 13 do 15 maraka.

U Hrvatskoj se najavljuje poskupljenje i do 15 odsto, dok su u Srbiji mali proizvođači već povećali cijene za deset do 15 odsto, dok se velike kompanije "drže" na starim cijenama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik